Udskriv

Evaluering DÅM gruppe 1

.

Af Jakob Vinkler Mortensen, konkurrenceholdstræner

 

Danske Årgangsmesterskaber står hver sæson som begivenheden, hvor frugterne af en lang sæson skal høstes. Det er her årgangssvømmerne skal slå til og få udbytte af deres ’investering’ i træningen. Både svømmere og trænere bliver målt og vejet til dette stævne. Al fremgang tidligere i sæsonen sættes ofte i skyggen af præstationerne til DÅM. Denne evaluering kommer til at være mere generel, end blot en opremsning af tider og placeringer.
Ganske som det står på hjemmesiden var resultatet i gruppe 1, at vi fik 10 medaljer med hjem heraf 2 af guld, 5 af sølv og 3 af bronze.
Da jeg fredag morgen endnu engang løb startlisten igennem og talte mulige medaljer, nåede jeg op på, at hvis alt virkelig flaskede sig, kunne vi efter weekenden stå med 9 medaljer. Et resultat, jeg gerne havde solgt stævnet for inden det gik i gang – at vi bagefter står med 10 medaljer, gør kun det hele lidt bedre. At vi ydermere ender med at vinde både en holdkap samt en individuel titel vidner også om styrke.
Der var rigtig mange positive løb denne weekend, og det var tydeligt at se, at det var en flok topmotiverede svømmere,  der skulle ud og kæmpe om metallet.
Allerede i 4x200m fri for piger blev tonen slået an. Efter at Julie og Naja havde svømmet os i front kom Mie Ø. Nielsen buldrende på 3. turen for Aalborg og indhentede Amalie efter 150 meter. Amalie lod sig dog ikke slå ud af dette og svømmede med Mie de sidste 50 meter – vildt! På sidsteturen satte Lisa afgørende trumf på og svømmede titlen hjem med næsten 4 sekunder ned til nr. 2. En fed holdkap og samtidig første gang at Farum Svømmeklub vinder et dansk mesterskab på årgangs, junior og senior niveau i en holdkap (for piger).
De 4 piger viste om nogen vejen for de andre. Lørdag morgen blev det til en sølvmedalje i 4x50 hvor bl.a. Julie og Naja med hhv. 28,10 og 27,78 viste imponerende svømning. Endelig blev det også til en flot sølvmedalje i 4x100 søndag eftermiddag, hvor Julie forstuvede hånden 15 min før løbet, men hvor pigerne alligevel bevarer roen og specielt Najas (1.01,61) og Amalies (1.01,92) skifter var fremragende.
Udover de, på hjemmesiden nævnte medaljepræstationer,  deltog yderligere 6 svømmere.
Ulrik fik flotte placeringer hjem i 50 fri (7), 200 fri (6) samt 400 fri (8). Specielt 200 fri i 2.06,18 var en rigtig god præstation
Helena fik en flot 11. plads med hjem i 100 ryg i tiden 1.16,59.
Miki svømmede en god 400 fri i tiden 4:33,06 hvilket rakte til en 13. plads.
Kasper fik en 12. plads med hjem i 100 bryst i tiden 1.18,39
Sebastian fik en 12. plads i 400 IM i tiden 5.25,08
Endelig fik Jens en 14. plads i 200 bryst i tiden 2.52,87.
 
Uden at forklejne nogen af de øvrige præstationer ved stævne; det være sig medaljeløbene eller de øvrige starter, så står et løb for mig som det største bevis på, at intet er umuligt, for den som har indstillingen det rette sted. Martines 200 bryst viste virkelig, hvad man kan drive det til ved at arbejde målrettet til hver træning. Sidste år blev Martine nr. 14 22,26 sekunder efter vinderen. I år vandt Martine løbet med 4,16 sekunder, og specielt de første 100 meter var hun knusende overlegen.
Hvad er der sket? Martine har udviklet sig teknisk, og har hævet både sit bundniveau og sit topniveau til træning. Ydermere er svømmerne er blevet presset til at kunne se ud over, hvad de tror de kan, og i større grad arbejde med processen. Altså forbedre alle delelementer i svømningen.
 
DÅM 2010 står for mig som værende en succes. Vi fik vist, at vi gennem hårdt og målrettet arbejde sagtens kan blande os blandt de bedste klubber. Derfor håber jeg på, at den kommende sæson vil byde på en flok svømmere, som tør drømme stort og som er villige til at arbejde i processen hen mod succes. Succes kommer ikke henover natten eller ved to ugers godt arbejde. Succes kommer ved målrettet arbejde på at forbedre egne styrker og mindske egne svagheder. Såvel teknisk som taktisk.

Jeg håber, at svømmerne bruger dette års DÅM som et skridt på vejen og som et motivations boost. Der er stadig mange ting, som kan forbedres, også for dem som tager medaljer. Hvis vi i næste sæson kan arbejde lige så målrettet, er jeg sikker på, at vi når rigtig langt.