Udskriv

Et højdepunkt i Farum Svømmeklubs historie

.

Af elitetræner Simon Winther

Nu sidder jeg herhjemme på 3. dagen efter EJM og skal prøve at evaluere det. Det er ikke helt nemt, for vi har ikke meget at sammenligne med på dette her niveau. Sidste år havde vi 3 deltagere til EJM, hvilket var mere end nogen anden klub, og alle 3 svømmede godt sidste år, men dog uden nogen chance for at blande sig i toppen af konkurrencerne. Det samme var gældende året før til ungdoms OL hvor de samme 3 svømmere gjorde deres entre på den internationale scene.

I år var det lidt anderledes. Farum havde hele 5 deltagere, og det tror jeg er flere end nogen anden klub nogensinde har haft. De 5 var Mie Refn, Olivia Burmester, Jonas Hansen, Anders Lie og Frederik Siem Pedersen.

Jonas og Olivia var med for første gang, og det er et stort chok at konkurrere der for første gang. Nervøsiteten er enorm, alle praktiske forhold er anderledes og alle forventninger til én er skyhøje. Som træner kan man tydeligt se den fordel de 3 andre havde via deres erfaring, og hvordan det næsten først var ved deres sidste start at Jonas og Olivia fik helt styr på sig selv. På trods af det klarede de det helt godt, og svømmede op til deres niveau i alle starter, og fik begge sat mindst en anstændig personlig rekord.
Mie og Anders havde et lidt andet stævne.
Anders startede ud med en fuldstændig fantastisk 400m fri, men måtte desværre se den danske juniorrekord gå til Frederik med 2/10. Derefter fulgte en lidt skuffende 1500m fri (en smule over PR) og en fuldstændig fantastisk 200m fri i holdkappen. Derefter stod vi og skulle vælge mellem 800m og 200m fri, og eftersom vi i træningen havde satset langt, valgte vi 800m fri og satsede på, at han kunne svømme sig i top 8 og dermed en kvalifikation til EKM. Det lykkedes desværre ikke for Anders, men han satte endnu en PR og blev nummer 10.
Mie startede også stærkt ud på 200m fly, hvor hun blev nummer 10 fulgt op af en godkendt 100m fly og rigtig god 50m fly. Hun sluttede af med en flyvende PR i 4x100m holdmedley, som også var en dansk juniorrekord. Mie havde lidt svært ved at finde topfarten i sine løb, men har tydeligt udviklet sig teknisk og udholdenhedsmæssigt. Et flot stævne af de to.
Frederik fortjener af afsnit for sig selv, han havde ubestridt det bedste stævne af alle danske svømmere. Frederik havde 4 starter: 100m fri, 200m fri, 400m fri og 4x200m fri. Det blev omsat til 4 finaler og 4 (6) danske juniorrekorder, og ikke med små marginaler her og der, men store solide præstationer over hele linjen. Hans sidste løb 200m fri var helt ekstra ordinært, hvor han med en lille smule overskud kan svømme sig i finalen (stadig en tid hurtigere end hans tilmeldingstid), og hvor kampen om bronzemedaljen var helt åben mellem 5 svømmere. En russer tager en helt vild chance og lægger fra land, som om det kun var 100m og spørgsmålet var ikke, om han ville gå kold, men hvornår. Ved 150m er kampen om guld og sølv adskilt fra bronzekampen og Frederik begynder langsomt at hente ind på russeren, ved 175 gør det rigtig ondt på ham og ved 185m ligner han en, der svømmer med en elefant på ryggen og Frederik henter nu synlig på hvert eneste tag, og havde de svømmet 201m havde Frederik også slået ham. Men desværre bliver det "kun" til en 4. plads i et løb svømmet 100% perfekt af Frederik, der var ganske enkelt ikke noget at komme efter, og man må tage hatten af for russerens mod.
Til slut vil jeg kort opsummere: 16 personlige rekorder og 7 danske juniorrekorder – 4 finaler og 6 semifinaler. Farum havde et fantastisk godt stævne på et i Farum uset højt niveau, og nu venter der en velfortjent sommerferie til os alle sammen.